2010. máj. 22.

Rémálom a Május 1. utcában





2010. május 18-án korai volt az ébredés. Sajnos nem magamtól ébredtem korán, úgy ébresztettek. Még ez sem lett volna olyan nagy gond, de az udvarunkban állt a víz. Mit tehet ilyenkor az állampolgár? Először is megijed, hiszen hajnali háromnegyed négykor, főleg úgy, hogy akkor ébredt, még nem tud gondolkozni. Aztán másodszor is megijed, aztán harmadszorra, mikor kicsit észbekap, elkezd azon gondolkodni, hogy az értékeit hogy menthetné, és kihez fordulhat segítségért. Szerencsére abban az időpontban még sötét volt, így nem láttam, ami az utcán történik, de az udvarban majdnem térdig állt a víz, és még az a szerencse, hogy a ház egy kicsit magasabbra épült, így az megúszta, hogy bejöjjön.
Kit lehet ilyenkor értesíteni? Én a tűzoltókra gondoltam, úgyhogy fel is hívtam őket. A tűzoltók azt a választ adták, az a legkevesebb, hogy az udvarban áll a víz, ugyanis az utcán csak úgy folyik, és tudnak róla, megpróbálnak értékeket menteni, amint tudnak, ugyanis az utca végét nem tudják megközelíteni.
Ekkor jutott eszembe, hogy kis FIATom kinn áll az udvaron, benn a vízben, úgyhogy egy rossz papucsban a nadrágot térdig felhúzva bementem a vízbe, és kicsi kocsimmal felálltam a garázs elé, ahova szintén nem ért el a víz, mivel az is kicsit magasabban van.
Aztán elkezdett világosodni, és akkor látszott az, hogy az utcán nem hömpölyög, hanem utca széleségben száguld egy folyó.
Apránként jöttek az információk. Először a tűzoltók azt mondták, nem tudják, honnan jött ez a víz. Aztán azt az információt kaptuk, hogy a Meszes patak duzzadt úgy fel, hogy ez lett az eredménye. Majd jött az az információ, hogy az utca végében kocsikat vitt magával az ár, illetve villanyoszlopot döntött ki. Mondjuk az utóbbit abból is észrevettük, hogy olyan hajnali fél 5 körül elment az áram.
Majd végülis kiderült, hogy az egész katasztrófa közepén kapcsolódtunk be, ugyanis a víz nem sokkal 1 óra után kezdett ömleni, és mindez olyan 10 óráig folyamatosan folyt. Aztán apránként kihúzodott az udvarból és le az utcáról, hatalmas károkat hagyva maga után, tönkretéve utat, kertet, autókat.
Azért ezzel kapcsolatban is van egy-két érdekes felvetésem, amire asszem szintén nem lesznek válaszok. Először is, hogyhogy a tűzoltók, vagy valami illetékes nem tudja, hogy Pécsen hol, milyen és mekkora vizek találhatók? Másodszor: néha szokott itt csörgedezni a patak, de ilyen mennyiségű vizet nem láttunk még. Ezzel kapcsolatban pedig: gondolom, hogyha ezek a gátak karban lennének tartva, tisztítva stb., akkor ilyen katasztrófák megelőzhetők lennének. Azt nem tudom, hogy kinek a dolga a tisztítás, de jól megbüntetném, hogy eddig nem csinálta.
Mindenesetre túl vagyunk rajta, és a legfontosabb, hogy az illetékesek, akik tudnak tenni annak érdekében, hogy többet ez ne forduljon elő, vonják le a tanulságokat.

4 megjegyzés:

AtonHotep írta...

Huhh, bakker, és még Angliáról mondják, hogy vizes! (A beachelős élményeinkről nem ehelyütt fogok beszámolni...) A magyar hatóságokat ismerve még kiszámlázzák a végén Nektek, hogy pár napig megfelelő építési mittudoménmilyen engedély nélkül volt egy kerti tavatok... :S

AtonHotep írta...

Izé. Károkat azért térít a biztos-itt-ó?

Laca írta...

Nálunk még nem is voltak akkorák a károk. Az utca végén kocsikat vitt el a víz. Arról sajnos nem tudok, hogy az ő kárukat térítik-e.

Laca írta...

Inkább azt számlázzák, mint a telken átfolyt vízet. :D:D